Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ''ΕΝΑΣ ΠΡΩΗΝ ΕΡΩΤΑΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ''


Μουσική για Αγίους και μικρούς ''δαίμονες''!


your life  in his...chord

Ακούς τα τραγούδια του και περιμένεις να εμφανιστεί, απο το πουθενά, ο Woody Allen και ο Pedro Almodόvar. 
Ο ένας να παίξει jazz και σκάκι και ο άλλος φλάουτο, φυσαρμόνικα και βιολιά. 
Στα ημιφωτισμένα σοκάκια του κόσμου, με το αεράκι της άνοιξης να δροσίζει τα ερωτευμένα ζευγάρια, τα χαμόγελα των ανθρώπων και τη σκέψη που φεύγει απο το μυαλό για να φτάσει ευθεία επάνω Στον Θεό συνειδητοποιείς οτι ο Γιώργης Χριστοδούλου είναι το πιο ουσιώδες, μουσικό, επιφώνημα που βγάζει η ψυχή σου!

υ.γ Κι απο πάνω...σε κοιτάζει ένα γεμάτο και ζωηρό φεγγάρι! 



Photo by Ignacio Casas
Αισθάνεσαι οτι η μουσική υπάρχει για σένα απο πάντα; 
Η μουσική, για τους ανθρώπους του δυτικού κόσμου, υπάρχει πριν γεννηθούν.Αντιλαμβάνονται τη μουσική στην κοιλιά της μητέρας.Η μουσική για ένα παιδί που μεγαλώνει βρίσκεται  παντού. Το ίδιο ισχύει και για τους μεγάλους. Εμένα με γοήτευσε πολύ νωρίς ωστε να με κάνει να ασχοληθώ μαζί της.

Είσαι χαρούμενος με τις επιλογές σου; Τι θα άλλαζες απο αυτά που έχεις κάνει μέχρι σήμερα;
Δεν θα έλεγα ότι έχω κάνει κάτι για το οποίο ντρέπομαι και θα ήθελα να αλλάξω.Ισως όμως να απέφευγα κάποιες κακοτοπιές για τις οποίες δεν ήμουν υποψιασμένος , αν και , ακόμα κι απο αυτές μαθαίνεις την επόμενη φορά να απομακρύνεσαι εγκαίρως.

Όταν κάνεις λάθη το παραδέχεσαι ή εθελοτυφλείς;
Εθελοτυφλώ μέχρι να το πάρω χαμπάρι...

Τι φταίει που η Ελληνική μουσική ''περνάει'' δύσκολα;
Πάντως σίγουρα όχι η ίδια η μουσική. Φταίμε όλοι μας, οι ακροατές και οι δημιουργοί της που την απαξιώσαμε. με το "έλα μωρέ,δε πειράζει, ας το πάρω πειρατικό" μεχρι το "έλα μωρέ και τι πειράζει αν το ακούσω με τον κακό ήχο του μικρης ανάλυσης mp3",η μουσική μίκρυνε, έγινε πρώτα υπόκρουση στη ρουτίνα μας κι ύστερα ένα τίποτα. Η μουσική έπαψε να μας εμπνέει. Εγινε κάτι σαν ένα τζινκλάκι διαφημιστικό, μια "αφορμή" για να λατρέψουμε κάποια πρόσωπα εμπορικά ή εναλλακτικά (και τα δυό εντός εισαγωγικών).

Οι δυσκολίες σε κάνουν πιο ευρηματικό και δημιουργικό... Συμφωνείς;
Όχι πάντα. Αν είσαι δημιουργικός θα είσαι απο τη φύση σου.Πολλές φορές οι δυσκολίες καταφέρνουν το ακιβώς ανίθετο: δηλαδή να απελπιστείς και να βάλεις τόσο νερό στο κρασί σου, ώσπου στο τέλος το ποτήρι να μην έχει μέσα παρά ελάχιστο κρασί.

Ποιά τραγούδια είναι τα πολύ αγαπημένα σου; Με ποιά ερωτεύεσαι, δουλεύεις, διασκεδάζεις; Αγαπώ τα παλιά τραγούδια. Όλα τα "ελαφρά" που πέρασαν κάποια στιγμη στη σφαίρα των πολύ παρεξηγημένων αλλά  παραμένουν σπουδαία.

Ποιές είναι οι πιο σημαντικές στιγμές και συνεργασίες που έχεις να θυμάσαι; 
Αν κι εχω συνεργαστεί με κάποιους ονομαστούς κι αγαπητούς καλλιτέχνες, πάντα έχω την  τάση να θυμάμαι στιγμές με τους αφανείς ήρωες στην δημιουργία των δίσκων ή των συναυλιών. Πρόβες και ταξίδια με τους μουσικούς ή το μεράκι κάποιων ηχοληπτών που ξενύχτησαν για να βγεί πιο προσεγμένος κάποιος ήχος.Αυτά τα θυμάμαι και τα έχω πάντα στην ψυχή μου.
all around the world with his voice

Είσαι κολλημένος στο παρελθόν ή σε νοιάζει το παρόν και αυτό που έρχεται;
Δεν συνηθίζω να κοιτάω πίσω, εκτός αν είναι κάποιος πολύ φουλαριστός και κορνάρει γιατί βιάζεται να προσπεράσει.Ξέρω ότι θα συναντηθούμε λίγο παρακάτω,εκεί όπου θα τρακάρει.

Προγραμματίζεις ή αφήνεις την τύχη να δουλέψει για σένα;
Η τύχη είναι απο τα λίγα πραγματα σ αυτή τη ζωή που δεν μπορείς να προγραμματίσεις,άρα γιατί να της πάω εγώ κόντρα;

Τι αγαπάς και τι απεχθάνεσαι;
Αγαπάω τις σιωπές...κάποιες γκρίζες Κυριακές...τις περίεργες μουσικές, από άλλες εποχές ...Αγαπάω τη βροχή... και χίλια δύο άλλα πράγματα στον κόσμο. Απεχθάνομαι τους αδιάκριτους, τους ξενόφοβους και τους πουριτανούς ανθρώπους.

Ποιά είναι τα ελλατώματα που σε ενοχλούν στους άλλους;
Η αδιακρισία, η συνωμοσιολογία, η μικροπεπής σκέψη ότι όλοι οι συνανθρωποί μας γεννήθηκαν σ αυτή τη ζωή για να μας εκμεταλλευτούν!

Πιστεύεις στην φιλία ή στον έρωτα; Τι αντέχει περισσότερο;
Ενας έρωτας κρατάει...όσο αντέξει.Ένας πρώην έρωτας, κρατάει για πάντα.

photo by Ignacio Casas
Τα τραγούδια σου είναι ιδανικά για ερωτευμένους, θυμωμένους ή απογοητευμένους;
Και τα τρία περιέχουν πολύ πάθος,εγώ είμαι επιφυλακτικός και με τη λέξη και με την έννοια αυτή -  θα έλεγα ότι τα τραγούδια μου είναι πιο απαλλαγμένα από πάθη. Μοιάζουν τα περισσοτερα με μια βόλτα μετά την μπόρα. Σαν ένα "ξεκαθάρισμα". Θα θελα τα κομμάτια μου νά δημιουργούν το ίδιο αίσθημα που σου προκαλεί μια καλή ανάμνηση. Ή ένα χάδι.

Τι ετοιμάζεις;
Πολλά πολλά live, ταξίδια,συναυλίες.

Σου αρέσει η μαύρη σοκολάτα;
Πολύ. Και σκέτη, και λιωμένη σε συνδυασμό  με πορτοκάλι ή φράουλες!!!


Πήγαινε..δες...άκου:
- 27 Μαίου Παρασκευή    ''Pure Bliss'' Ρόμβης 24 Σύνταγμα
- 18 Ιουνίου Σάββατο       (Blender festival) -  Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου