Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ETTEN ''ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΧΤΙΣΩ ΚΑΤΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΜΙΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ''

Η ETTEN ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΑΚΙΓΙΑΡΕΙ ΡΟΜΠΟΤ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ..
 (she's got the power)

respect

Η οικειότητα που αισθάνεσαι όταν ακούς την φωνή και τη μουσική της μετατρέπεται σε μια αστείρευτη δύναμη που μπορεί να σε πάει στην Ανταρκτική, τη Σαχάρα, το Βερολίνο ή τον Καναδά. 
Να σου ξυπνήσει το μυαλό και να σε ξημερώσει στο πιο ψηλό σημείο της πόλης. 
Χαράματα, με την υγρή δροσιά που τρυπώνει στο σώμα και το μυαλό και σε βεβαιώνει οτι όλα γίνονται αρκεί να έχεις πίστη και στα ακουστικά σου την Etten! 


Τι ήταν αυτό που επηρέασε τις μέχρι τώρα επιλογές σου;
Δεν υπήρχε κάποιος άνθρωπος ή κάποιος άλλος λόγος, παρά μόνο το ότι μου ήταν απο νωρίς ξεκάθαρο το τι ήθελα να κάνω. Ημουν απολυτα συγκεντρωμένη σε αυτό.

Σκέψη ή συναίσθημα;
Ανάλογα... θα έλεγα οτι είμαι κυρίως άνθρωπος του συναισθήματος αλλα δεν δρώ τυφλά. Η σκέψη πολλές φορές δρα ως ανασταλτικος παράγοντας μιας και σε κάνει να περιορίζεις τις κινήσεις σου για να προστατευτείς απο κινδύνους ή καταστάσεις που “σκεφτεσαι” οτι μπορεί να έλθουν, άλλες φορές σε βοηθάει να προγραμματισεις κάτι. Γενικά δεν είμαι σίγουρη για το κατα πόσο είναι βοηθητικό σε μεγάλες αποφάσεις το να σκέφτεσαι πολύ...το συναίσθημα θα σου δώσει την έξτρα ώθηση και όχι η σκέψη..

Πόσο πολύ έχεις ρισκάρει και ποιές θυσίες έχεις κάνει για την τέχνη σου;
Δε μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι οπότε κατά κάποιο τροπο, χωρίς να το θέλω, έχω ρισκάρει. Για παράδειγμα ο δίσκος που έκανα εκτός film δεν είχε καμία σχέση με αυτο που έκανα με τα παιδιά.  Οι θυσίες είναι καλώς ή κακώς μέσα στο πρόγραμμα! Το οτι πολλές φορές θα κοιμηθείς λιγότερο για να προλάβεις να δουλεύεις, να κάνεις προβες να γράφεις, το οτι μπορεί να μαζεύεις λεφτά για μήνες για να αγοράσεις ένα synth, μια κιθάρα κλπ, όλα αυτα. Θαυμάζω  πολύ τους καλλιτέχνες που έχουν κάνει θυσίες για αυτό που κάνουν, το έχουν πονέσει, δεν το είχαν δεδομένο, και δεν είχαν την ευκολία. Οταν καταφέρνεις να κάνεις κάτι μέσα απο αυτη τη διαδικασία είναι αξιοθαύμαστο και δείχνει πολλά για την αξία σου.

happy to see you
Φοβάσαι ή αντιδράς; Μακριά απο την τέχνη είσαι ένας ενεργός πολίτης;
Φυσικά και αντιδρώ.  Είναι εγκληματικό το να μην αντιδράς, ειδικά αυτη την εποχή! Δεν λέω οτι ολοι πρέπει να γίνουμε μέλος σε όλες τις οργανώσεις αλλά υπάρχει τεράστια διαφορά απο το να βγείς στο δρόμο, να μιλήσεις για αυτό που σε πειράζει, να βοηθήσεις όποιον το έχει ανάγκη, να κάνεις ανακύκλωση, να πάς σε μια αναδάσωση. Οτιδήποτε απο το να κάθεσαι στο σπίτι σου!!
Δεν γίνεται να ξεχνάμε οτι η κατάσταση στην Ελλάδα  είναι πολύ κρίσιμη και πρέπει όλοι να αντιδράσουμε, να μιλήσουμε και να φωνάξουμε όσο δυνατότερα μπορούμε!

Πιστεύεις στα παραμύθια και τα όνειρα ή η πραγματικότητα δεν αλλάζει με τίποτα;
Μέσα απο τα όνειρα και τη σοφία που αντλείς απο τα παραμύθια μπορείς να αλλάξεις την πραγματικότητα. Ακόμα και με μια μικρή “επίσκεψη” στους φανταστικούς κόσμους που έχει ο καθένας μέσα του μπορεί να αντλήσει ενέργεια, ελπίδα και εφόδια να χτίσει κάτι καινουριο.

Η νέα γενιά της μουσικής είναι πιο ειλικρινής απο την παλιά;
Πάντα υπάρχουν ελικρινείς και μη  σε κάθε γενιά.  Το θέμα ειναι οτι ακόμα και κάποιοι που μπορεί εγω να θεωρώ οτι δεν είναι ειλικρινείς, να λένε κάτι σε ανθρώπους που αποτελούν ένα κοινό που ακουει και αντιλαμβάνεται τα πράγματα διαφορετικά απο μένα. Οπότε δεν νομίζω ότι εχει σημασία η δική μου αποψη πάνω σε αυτο.

Η κρίση και τα δύσκολα γεννάνε νέες ιδέες και είναι η αφετηρία για κάτι ξεχωριστό και αξιόλογο;
Το ελπίζω... Πάντα με τα δύσκολα και με τα λίγα αναγκάζεσαι να γίνεις πιο εφευρετικός, αλλα η μαγεία αυτού είναι οτι ταυτόχρονα γίνεσαι και πιο ιδιαίτερος πιο άμεσος. Ηδη πάντως ξεπηδάνε διαρκώς πολυ ωραία πραγματα απο ανθρώπους  γιατι θέλουν να πουν κάτι και οχι για λεφτά ή για το glamour της υποθεσης...

Έχεις υποκύψει στον πειρασμό του εφήμερου ή θέλεις μόνο κάτι που μπορεί να είναι διαχρονικό;
Δεν ξέρω τελικά τι ειναι εφήμερο και τι διαχρονικό... υπάρχουν κομμάτια που γράφτηκαν πχ το 80 και ήταν ποπ χιτς (είχαν το ρόλο του εφήμερου τότε) και ακούγονται ακόμα μέχρι σήμερα σαν να γράφτηκαν πρόσφατα.
Δεν γράφω ποτέ μουσική ακολουθώντας μια μόδα στο είδος ή τη θεματολογία και δεν με νοιάζει αν θα το ακουνε σε 20 χρονια και θα λένε “ α.. η Etten αυτό και εκείνο..”. Σημασία έχει το τώρα, τι νιώθω τώρα, τι ιδέες έχω, αν έχω και τι θα πώ τώρα, άν έχω κάτι να πώ. Αν όχι, ας πεί αυτός που πραγματικά έχει...

not scared

Οι μεταμορφώσεις είναι ανάγκη ή εργαλείο δουλειάς;
Οι μεταμορφώσεις είναι απελευθερώσεις εικόνων, προσώπων, ιδεών, ρόλων που έχει ο καθένας μέσα του. Σε άλλους αρέσει να το εξωτερικεύουν σε άλλους όχι. Οταν γράφω κομμάτια για ένα δίσκο, φαντάζομαι πράγματα και εικόνες κατά τη διαδικασία και βρίσκω τρόπους να προσθέτω και αυτά σε αυτό που κάνω.

Η μουσική είναι ομαδική η υπόθεση του ενός;
Μπορεί να είναι και τα δυο. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Υπάρχει αυτο που σου ταιριάζει.

Υπάρχουν περίεργα και αναπάντεχα μέρη για μια όμορφη συναυλία; Που θα ήθελες να βρεθείς και να παρουσιάσεις κάτι ξεχωριστό;
Ολα τα μέρη που μπορει να σταθεί ανθρωπος θα μπορουσαν να είναι πιθανά μέρη για συναυλία. Δεν θα ξεχάσω για παράδειγμα τις συναυλίες στην Ισλανδία τον Οκτώβριο 2010 με τους film. Ειδικά μετά απο μία στο Ρευκιαβικ είμασταν εξω με μια άλλη ισλανδική μπάντα που μας έλεγαν αν καθαρίσει ο ουρανός είπαν οτι σήμερα θα φαίνεται το βόρειο σέλλας... οταν ακούς κάτι τέτοιο ξαφνικά συνηδειτοποιείς που είσαι... κοντά στον αρκτικό κύκλο και μόλις έδωσες συναυλία. Απερίγραπτο συναίσθημα.

bubble factory
Γιατί ασχολείσαι με τη μοδα και τα ρούχα; Απο τι αντλείς έμπνευση;
Εχω ένα project το En vit Ekorre με το οποίο ασχολούμαι με την ανακύκλωση ρούχων, υφασμάτων και άλλων υλικών και την επαναδημιουργία τους σε άλλα ρούχα, αξεσουάρ, αντικείμενα, κοσμήματα κλπ.  'Εφτιαχνα ρούχα απο μικρή αλλά άρχισα να το κάνω πιο σοβαρά κυρίως για τις συναυλίες μου, και για κάποιους φίλους που μου ζητούσαν να τους φτιάξω κάτι. Κάποια στιγμή συνάντησα τον όρο fashion polution ο οποίος και μου προκάλεσε το ενδιαφέρον. Συνειδητοποίησα  πόσα ρούχα καταλήγουν κυριολεκτικά στα σκουπίδια, και πόσο μολύνεται το περιβάλλον και από τη βιομηχανία της μόδας και αυτό μου έδωσε την ιδέα της ανακύκλωσης.
Με το en vit ekorre έχω σχεδιάσει και κατασκευάσει κοστούμια για θέατρο, χοροθέατρο, performances κλπ αλλά και σκηνικά για συναυλίες.
Βασική έμπνευση είναι η φύση, η άνθρωποι αλλά και το ίδιο το υλικο ή ύφασμα το οποιο θα ανακυκλώσω. Πολλές φορές όμως με εμπνεει ενα συγκεκριμένο θέμα ή μια ταινία.

Ποιές είναι οι πιο όμορφες και χαρακτηριστικές εικόνες που έχεις στο μυαλό σου;
Ειναι συνδυασμός ανθρώπων με κάποια μέρη. Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχω βρεθεί σε απίστευτα μέρη με τον φίλο μου, όχι εξωτικά ή κάτι τέτοιο. Καμία σχέση. Απο ένα δάσος μέχρι ένα βράχο σε ενα νησί,  πολλά....

Μια μαύρη σοκολάτα τι θα σε ενέπνεε να κάνεις;
Θα ήθελα να την σπάσω σε μικρά μέρη και να χρησιμοποιήσω τα κομμάτια της σαν τουβλάκια και να χτίσω κάτι.

Τι ετοιμάζεις;
Αυτη τη στιγμή βρίσκομαι στη Στοκχόλμη και θα είμαι εδώ για κάποιο διάστημα για τις ανάγκες του en vit ekorre . Είχα ξεκινήσει όμως πριν έρθω εδώ, να γράφω τον δεύτερο δίσκο μου και σκοπεύω να τον συνεχίσω εδώ μιας και εχω φέρει μαζί μου τα απαραίτητα “εργαλεία”!

recycle yourself:www.envitekorre.com


DARK CHOCOLATE... ONLY!

at home

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου