Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ, Η ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΛΙΓΡΑΜΜΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΦΑΙΗΣ ΣΚΟΡΔΑ

route 66
Η τηλεόραση μου αρέσει όταν είναι κλειστή ή ασπρόμαυρη. Οχι επειδή την θεωρώ χαζό χάσιμο χρόνου αλλά επειδή έχει τόση φασαρία και τόσο μπέρδεμα που δεν αντέχεις να σταθείς 5 λεπτά και να δεις μια εκπομπή, ένα σήριαλ ή μια μαγειρική. Έχουν φύγει λαζάνια, σαπουνόπερες, cheesecake, Nip Tuck και ντοκιμαντέρ στο ΣΚΑΪ άκλαυτα!


Πριν απο χιλιάδες χρόνια παρακολουθούσαμε ασπρόμαυρες ταινίες, την Τζένη, τον Peter Sellers και τα Λιονταράκια του Κυρ Ηλία. Όλα έμοιαζαν σαν μια καθαρή πετσέτα που μας τύλιγε, μας ζέσταινε και μας ξεκούραζε. Σήμερα το πλαίσιο της εποχής έχει αλλάξει.
Την ίδια στιγμή οι παροικούντες την Ελληνική τηλεόραση έχουν βαλθεί να παριστάνουν τις τρομαγμένες γειτόνισσες με τα πολύχρωμα μπικουτί και τα θυμωμένα τσόκαρα.

golden era
Ναι! η χρεοκοπία χτυπάει τα παραθυρόφυλλα. Όλα είναι δύσκολα, ανακατεμένα και περίεργα. Όμως επειδή Ο Θεός θα ξημερώσει και αύριο τη μέρα είναι καλό απο κάπου να πιαστούμε. Απο μια καλή σκέψη, μια συζήτηση, μια ταινία, ένα ανάγνωσμα, μια συναυλία ή απο μια ωραία βόλτα.
Οχι πάντως απο τις τεράστιες έγχρωμες τηλεοράσεις που έχουν τεντώσει τα καλώδια,  θυμίζουν ενοχλητικές τεντωμένες αρίδες, σε σαλόνια, κουζίνες και κρεβατοκάμαρες.

keep on dancing
Προβάλλουν μια ζαλισμένη εικόνα θρίλερ, με κακοποιούς, χωροφύλακες, ημίγυμνα στήθη και λαϊκισμό! Έχουν αρχίσει τον χορό του Ζαλόγγου και δώστου φιγούρες, τακουνάκια στα βράχια και αποκαμωμένα μωρά που αντιστέκονται, ποιός ξέρει πως, σθεναρά!
Δεν είνα τυχαίο οτι η μόνη υγιής εικόνα, που παίζει αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση, είναι τα καλλίγραμμα πόδια της μητέρας Φαίης Σκορδά. Τα είδα τις προάλλες και ομολογώ οτι είχα πολύ καιρό να ενθουσιαστώ με μια τηλεοπτική σκηνή, που για κάποιο λόγο, μοιάζει αληθινή, ειλικρινής και χαρούμενη. Ίσως φταίει η μητρότητα, ίσως το χαμογελαστό της πρόσωπο ή το οτι παραπέμπει στη μαζική κουλτούρα της απενοχοποιημένης τηλεοπτικής απόλαυσης.

go away!
Κατά τα άλλα κλείστε πόρτες και παράθυρα γιατί παραμονεύει το κακό... 
Μην το αφήσετε να μπεί! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου